NOTÍCIA DE LA SETMANA

LA NOTICIA DE LA SETMANA

Avui dilluns 4 de juny els alumnes de 1r han assistit a una xerrada sobre la Prevenció del tabaquisme.


divendres, 19 de març del 2010

Després de l'ESO què?

Als diversos dies de Tutoria diferents clases vam anar a veure que podríem fer després de l'ESO , a l'ajuntament de Vallbona d'Anoia. Ens faltava alguna cosa,algú que ens expliques millor les coses,perquè solament estaven els tutors. Hi havia uns panells, que explicaven que podríem fer de grans,després de l'ESO;

-Batxillerat: és l’ensenyament que té per objectiu facilitar la formació necessària per cursar, posteriorment, ensenyaments de grau superior o estudis universitaris.

Els cicles formatius de grau mitjà: d’arts plàstiques i disseny serveixen per aprendre el necessari per desenvolupar un determinat ofici artístic. Duren entre 950 i 2.000 hores, que corresponen a un o a dos cursos acadèmics.

Els cicles formatius de grau mitjà de formació professional serveixen per aprendre el necessari per treballar en un determinat àmbit laboral.

Altres possibilitats:Són tots els cursos, cursets, seminaris, tallers... que s’ofereixen al marge del sistema educatiu reglat i, per tant, no ofereixen una titulació oficial. El centre on hagis fet el curs pot donar-te algun tipus de certificat que acrediti la formació cursada.

Aquests cursos poden ser de temàtiques molt diverses. Pots trobar-ne pràcticament de qualsevol tema. Destaquen els cursos de formació ocupacional, que tenen per objectiu facilitar la formació continuada dels treballadors, tant dels que es troben en actiu com dels aturats.
Aquests cursos estan subvencionats i trobaràs tota la informació al Servei d’Ocupació de Catalunya.

dimecres, 17 de març del 2010

Entrevista al Melcior Comes

El divendres 19 de març, Melcior Comes, un escriptor guanyador del Premi Josep Pla 2008, entre d'altres, va venir a la SES Vallbona d'Anoia a fer una xerrada sobre el seu llibre: la batalla de Walter Stamm a 4rt d'ESO.El llibre recrea l'horror de la segona guerra mundial. Els hi va explicar que és el més important a l'hora de construir una novel·la i els hi va comentar la gran documentació amb testimonis, material,Internet que va necessitar abans de començar la novel·la.

1.Com vas arribar a ser escriptor? Què t'hi va portar?

Llegint molt. La lectura t’hi porta.

2.Els teus coneixements en dret els apliques en l'escriptura?

Sobretot a l’escriptura d’articles a la premsa: és important saber com funciona el món almenys en algun dels seus aspectes, i les lleis et donen una dimensió.

3.Cada escriptor té el seu estil d'escriure, podries definir el teu?

No sabria què dir-te. Un estil que intenta ser àgil, visual, entretingut. Fàcil de llegir però alhora interessant.

4.Com o amb què t'inspires en cada llibre?

M’inspiro en actituds humanes, en respostes morals que anem donant a les disjuntives de la nostra vida.

5.Com et sents quan guanyes un premi?

Tampoc no ho sabria dir: suposo que el més important és tenir la sensació que has fet una feina ben feta.

6.T'agradaria que d'algun dels teus llibres en fessin una pel·lícula?

Sí, sobretot si fos una pel·lícula bona. Encara que els meus llibres solen tenir una trama interior que potser seria difícil de traslladar.

7.En què et vas inspirar per escriure el llibre “la batalla de Walter Stamm”?

En els testimonis, en els llibres d’història, en els milions de vides que es van perdre i de les quals mai no en sabrem res.

8.Perquè volies recrear l'horror de la segona guerra mundial en el teu llibre?

M’atreia perquè crec que no ho tenim prou present; em sembla que volem pensar que van ser coses del passat, d’una altra humanitat, i no és així.

9.Vas normalment a fer visites als instituts?En cas afirmatiu, què et mou a fer-ho?

He anat en alguna altra ocasió a un institut. Crec que ho faig perquè a mi m’hauria ajudat que algun escriptor vingués a parlar de l’ofici i dels seus llibres. Potser imagino que d’aquesta manera pot sorgir algun nou amant de la literatura i dels llibres, qui sap si un nou escriptor.

LA LLEGENDA DE SANT JORDI

La història per la qual és conegut el sant arreu del món és per la mort que va provocar al drac que pretenia menjar-se una preciosa donzella. Aquesta narració la va escriure Iacopo da Varazze al segle XII en la seva obra "La Llegenda Àuria". Prompte es va escampar per tot Europa fins arribar a tota la Corona d'Aragó.Conta la llegenda que Sant Jordi era un soldat romà nascut al Pròxim Orient i és el gran protagonista d'una gran gesta cavalleresca que se situa a Líbia, però que la tradició catalana (Costumari Català de Joan Amades i Les Tradicions religioses de Catalunya d'Anna de Valldaura) creu esdevinguda a la població de Montblanc (Tarragona).Diuen que assolava els voltants de la vila un drac ferotge i terrible, que posseïa les facultats de caminar, volar i nedar, i tenia l'alè pudent, fins al punt que des de molt lluny amb les seves alenades enverinava l'aire, i produïa la mort de tots els qui el respiraven. Era l'estrall dels ramats i de les persones i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. Els habitants van pensar que si li donaven cada dia una persona que li serviria de presa, així no faria l'estrall a tort i a dret. De fet, la llegenda diu, que el sistema els va sortir d'allò més bé, però el que era realment complicat, era de trobar una persona que cada dia es deixés menjar per aquell monstre. Tot el veïnat va decidir doncs, de fer cada dia un sorteig entre tots els habitants de la vila i que aquell que destinés la sort seria lliurat a la "simpàtica" fera.Així es va fer durant molt de temps i el monstre se’n devia sentir satisfet, ja que deixava de fer els estralls i malvestats que havia fet abans. Però... vet aquí que un dia, la sort va voler que la filla del rei fos la destinada. La princesa era jove, bella, prima... hi hagué ciutadans que es van oferir per reemplaçar-la, però el rei fou sever i inexorable, i amb el cor ple de dol, va dir que tant era la seva filla com la de qualsevol dels seus súbdits i s'avingué que fos sacrificada. La donzella eixí de la ciutat i ella soleta s'encaminà cap al llac on residia la fera, mentre tot el veïnat, desconsolat i afligit, mirava des de la muralla com se n'anava al sacrifici.
Icona de Sant Jordi, Museu Cristiano-Bizantí, Atenes.
Però fou el cas que, quan va ésser un xic enllà de la muralla, se li presentà un jove cavaller, cavalcant un cavall blanc, i amb una armadura tota daurada i lluent. La donzella, tota preocupada, li digué que fugís ràpidament, ja que per allí rondava un monstre que així que el veiés se’l menjaria. El cavaller li digué que no temés, que no li havia de passar res, ni a ell ni a ella, ja que havia vingut expressament per combatre la fera i així alliberar del sacrifici de la princesa, com també a la vila de Montblanc. La fera, va sortir de cop i volta amb gran horror de la donzella i amb gran goig del cavaller. Aquest, amb un bon cop de llança el va malferir. El cavaller, que era Sant Jordi, lligà el monstre pel coll i la donà a la donzella perquè ella mateixa la portés a la ciutat, i la fera seguí tota mansa i atemorida. La llegenda explica fins i tot, que els habitants de la vila havien vist tota aquella gesta des de la muralla i que rebé amb els braços oberts a la donzella i el cavaller. A la plaça major de la vila, els vilatans van acabar de rematar aquell ferotge animal.
Es diu que el rei va voler casar la seva filla amb Sant Jordi, però que aquest li va replicar dient que no la mereixia i que la seva visita en aquella vila era perquè havia tingut una revelació divina sobre la necessitat urgent de salvar aquella vila del monstre. Recomanà al rei i als seus vassalls que fossin bons cristians i que honressin i veneressin Déu tal com mereixia. Desaparegué misteriosament tal com havia vingut.

QUÈ LI PODEM REGALAR AL NOSTRE PARE PEL DIA DEL PARE?

T'ajudem a triar el regal del teu pare. Tenim un llibre per a cadascun d'ells: els preocupats amb la situació econòmica, els afeccionats al cinema, els viatgers, els compromesos. Emocions, saviesa, misteri...A més pots regalar-li els nostres complements per a la lectura: Atrils ,jocs, llanternes, lupes, marca-pàgines...
Moltes vegades en dies com el Dia del Pare, no sabem què regalar i amb l'estrès i les presses que portem totes gairebé no tenim ni temps. Però jo, des de fa un temps, quan he de fer un regal opto per l'opció de comprar a través d'Internet. Fàcil, pràctic, ràpid i segur.
Per a començar bé el Dia del Pare, el millor és un bon esmorzar. Per als vostres regals originals per al Dia del Pare, podeu optar per un regal material o una activitat, tenint en quanta els seus gustos i també les seves necessitats; Si el teu pare és un apassionat del vi, quin millor regal per al Dia del Pare que un curs de cada de vins per a convertir-li en un veritable sommelier. No obstant això, si el teu pare és un aventurer, el regal més original per al Dia del Pare és organitzar un dia multi aventura. Si el teu pare és un apassionat de la xocolata, un dels regals més originals per al Dia del Pare és manar-li el missatge més dolç de la seva vida: un telegrama fet amb lletres de xocolata ,regals per al cotxe...
Des de el diari de la ses desitgem un bon dia del pare!!

divendres, 12 de març del 2010

NEU!!

El passat dilluns dia 8 i dimarts dia 9 de març, es van suspendre les classes al SES Vallbona d'Anoia a causa de la forta nevada. El temporal, va afectar, entre d'altres indrets, les carreteres de manera que el transport escolar va quedar totalment suspès. Avui, dimecres dia 10, les classes han tornat a la normalitat tot i que manca un gran nombre d'alumnes.

prendre drogues et pot deixar així

una droga és tota matèria prima d'origen biològic que directe o indirectament serveix per l'elaboració de medicaments.


La droga pot ser tot vegetal o animal sencer, òrgan o part del mateix, o producte obtingut d'ells per diversos mètodes que posseeixen una composició química o substàncies químiques que proporcionen una acció farmacològica útil en terapèutica.


La drogoaddicció es una malaltia que consisteix en la dependència de substàncies que afecten el sistema nerviós central i les funcions cerebrals, produint alteracions en el comportament, la percepció, el seny i las emocions.

divendres, 5 de març del 2010

Quatre ALUMNES DE LA SES A LA FASE TERRITOTIAL DEL FONIX 2010:

temps es va convocar el concurs d'Anglès Interescolar de Catalunya ( THE FONIX 2010) amb una iniciativa de complementar els plans de millora de la llengua anglesa als centres educatius de Catalunya i s’organitza amb la finalitat d’estimular i motivar l’aprenentatge d’aquest idioma, atesa la seva importància a la societat actual, organitzat per International House Barcelona i per la Fundació Catalana de l'Esplai. De la Fase Local organitzada a les escoles per anar a la Fase Territorial que s'organitzarà a Barcelona aquest 13 de març el candidats en són:
1r ESO: COSTA LLAMAS, ELENA (12)-FINALISTA
2n ESO: LLAGUNO MERCADER,XAVIER (13)- FINALISTA
3r ESO: CONDE CASTAÑO- ALEX(14)-FINALISTA
4t ESO: ALONSO AGUILAR, LAIA(15)-FINALISTA

A partir del 9 d’abril: Publicació a la web del concurs dels guanyadors de la prova territorial que passen a la gran final absoluta.
Dissabte 24 d'abril de 2010, a les 12 hores: Realització de la Prova Fase Final Absoluta.
A partir del dia 8 de maig: Publicació de classificacions finals.
28 de maig de 2010: Cerimònia de lliurament de diplomes i premis

dimecres, 3 de març del 2010

BOTERKOEK


Boterkoek (es pronuncia boteurkuk) es una galeta de mantega i es típica de Holanda. No es difícil de fer i no es necessiten gaires ingredients.

INGREDIENTS
200 grams de farina
175 grams de mantega
125 grams de sucre
una bosseta de sucre de vainilla
1 cullerada de llet
una mica de sal

PREPARACIÓ
Posar tots els ingredients en un bol i pastar-ho fins una massa.
Posar la massa en una forma (que es pot posar al forn)
Aixafar la massa fins una massa i després cobreix-la amb una capa fina de llet.
Posar la forma al mig del forn i deixar 20-25 minuts a 200 graus , fins que el pastís estigui daurat.
Treure la forma i deixar reposar 10-15 minuts.

Dos jugadors de bàsquet del Suzuki Manresa visiten la SES


Ahir dia 23 de febrer de 2010, vam rebre la visita de dos jugadors de bàsquet del SUZUKI Manresa (Rodrigo San Miguel i el Dani López) a la SES de Vallbona d'Anoia.
Els alumnes de primer d'ESO de la SES els van poder fer preguntes sobre la seva trajectòria esportiva, hàbits alimentaris dels jugadors d'alt nivell, entrenaments,... i després van poder-se fotografiar amb ells. Per finalitzar la trobada, els jugadors els van firmar autògrafs. Des del centre s'ha valorat molt positivament aquesta visita escolar donada la importància que tenen per nosaltres els bons hàbits esportius. Els alumnes també van estar molt contents de poder parlar amb els jugadors.
Per a més informació podeu consultar la pàgina web del SUZUKI Manresa: http://www.basquetmanresa.com, on es fa referència a la visita.