NOTÍCIA DE LA SETMANA

LA NOTICIA DE LA SETMANA

Avui dilluns 4 de juny els alumnes de 1r han assistit a una xerrada sobre la Prevenció del tabaquisme.


divendres, 26 de febrer del 2010

Els Carnestoltes arreu del món

arnestoltes és una paraula que deriva del llatí carnis cualis, és a dir, carns privades,es una festa que es celebra des de fa molt de temps, ja el celebraven:egipcis, jueus, grecs, en les saturnals romanes (festes de les classes pobres on els amos i els esclaus es canviaven els papers.
En les celebracions paganes d'alegria per l'arribada de la primavera,i les disfresses simbolitzen el canvi que realitza la natura.
Amb el cristianisme, el carnaval perd els elements màgics es tracta d’una clara al·lusió a la prohibició de menjar carn durant els quaranta dies de Quaresma.

A les nostres comarques el carnaval s'anomena carnestoltes, que significa "carnes
tollendas".
Les festes de Carnestoltes viuen aquest cap de setmana les jornades més intenses. Les disfresses més coloristes i les crítiques més punyents s'han donat cita a les diferents rues que han desfilat per tot Catalunya. En algunes localitats, però, les disfresses no han estat les protagonistes. És el cas de Reus, on hi ha hagut una guerra de tomàquets a la plaça de Mercadal per veure qui defensava millor la posició al centre de la plaça.
El Carnaval significa, doncs, tres dies de divertiments públics, disbauxa i disfresses que satiritzen la vida quotidiana i l’autoritat en un intent in extremis de gaudir dels sentits.
A continuació, el dimecres de cendra marca l’inici de la Quaresma amb el dejú i la reflexió del "pols ets i en pols et convertiràs".

Carnestoltes en diferents països :

Brasil:
El carnestoltes de Brasil és la festa més important, popular i profana que es commemora en els carrers del país, se celebra durant els tres dies anteriors al Dimecres de Cendres. El carnestoltes brasiler neix com una adaptació de l'herència portuguesa, la festa popular on participava tota la família, es desenvolupava en el carrer i consistia en llençar-se farina i aigua, confitis i serpentines, tot al compàs de música amb característiques de marxa militar. Aquestes celebracions es van prohibir degut al fet que es van tornar molt violentes. La celebració es transforma i pren el caràcter que avui coneixem amb l'aparició de les escoles de samba, netament populars (especialment dels favelas i barris de Rio de Janeiro) que es van institucionalitzar i van convertir al carnaval en l'espectacle mundial on s'inverteixen grans sumes de diners. Actualment a Brasil es prepara el carnaval en gairebé tot el territori, però els mes coneguts són el Carnaval de Rio de Janeiro, els Carnestoltes de Olinda i Recife i el Carnaval de Salvador Badia.



Xina:

La Festa dels Fanals així es diu el carnaval xinès se celebra el dia 15 del primer mes lunar o el que és el mateix, la primera nit de lluna plena després de la Festa de Primavera que aquest any va ser el 26 de Gener. El que caracteritza aquesta festa és que arribat el dia les famílies xineses encenen fanals fets manualment amb paper i bambú. Generalment les llums tenen forma de dracs, ocells o animals de l'horòscop xinès. En els fanals també se solen escriure endevinalles i aquells que els endevinin haurien d'anar a constatar amb l'amo del fanal si la seva resposta és correcta. Si és així rebran un regal. En la festa dels fanals se solen menjar els cridats yuánxi?o que són petites boletes fetes amb farina d'arròs. El farciment de les mateixes pot ser dolça o de carn i poden estar fetes al vapor, bullides o fregides. Aquest menjar simbolitza la unió familiar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada